Des de tots els racons, el jovent en lluita!

Des de tots els racons, el jovent en lluita!

Els Països Catalans ens trobem en un moment històric en el què s’estan produint canvis de gran profunditat a nivell social i polític. Per una banda, la crisi que suposa l’actual etapa del capitalisme ha ofegat el poble treballador i ha desemmascarat el caràcter antisocial d’aquest sistema. Els atacs als drets socials, laborals, al medi ambient i a les dones, han generat, però, una resposta social en augment. Per altra banda, existeix una oportunitat històrica d’alliberament per una part del territori nacional sota opressió de l’Estat espanyol; de la Comunitat Autònoma de Catalunya.

A les Illes Balears i Pitiüses i al País Valencià les esquerres han arrabassat el poder institucional al Partit Popular. A la Franja de Ponent, les agressions a la unitat de la llengua han fet palesa la voluntat de l’Estat espanyol d’esborrar tot rastre dels vincles existents entre els Països Catalans. A Catalunya Nord, la lluita contra el racisme i la xenofòbia, la lluita contra l’extrema dreta en general, ha estat exemplar. A Catalunya, les eleccions municipals han fet virar l’independentisme cap a posicions més d’esquerres, amb el destacable creixement quantitatiu i qualitatiu de les Candidatures d’Unitat Popular i d’altres d’àmbit municipal que han d’ajudar a avançar cap a la Ruptura Independentista. Vivim una etapa en que la conjuntura política i social canvia a un ritme frenètic. Cal situar-nos i emprendre accions polítiques valentes per avançar cap a l’objectiu d’uns Països Catalans lliures i de persones lliures.

Aquests últims anys, a Catalunya, s’ha consolidat un gran moviment popular capaç d’enfrontar-se amb l’Estat espanyol, que entén la independència com l’eina per construir un nou model de societat que trenqui amb tots els preceptes antidemocràtics i antisocials de l’Estat opressor. Per això, no és d’estranyar que l’oligarquia catalana estigui en contra del procés independentista, ja que en qualsevol procés de construcció d’un nou Estat, els treballadors tenim l’oportunitat de millorar les nostres condicions de vida i, en canvi, les elits poden perdre els seus privilegis. Cal a dir, però, que una part de la burgesia catalana sí que ha optat per a sumar-se a l’opció independentista, empresa pel moviment popular, però en cap cas ha aconseguit ni capitalitzar ni dirigir la seva força, com tampoc aquesta és garantia d’exercir la triple ruptura que pretenem amb l’Estat, el capitalisme i el patriarcat. Entenem, doncs, que la independència és una qüestió de classe. Tot i que diversos sectors de “l’esquerra” pretenen fer-nos creure que el procés independentista sí que està dominat per un sector de les elits catalanes, sabem que els interessos de les classes dominants estan profundament en contra de la possible separació de l’Estat, precisament per no córrer el risc de perdre els seus privilegis.

El jovent som un dels sectors socials que més hem patit les conseqüències d’aquesta estafa capitalista. L’atur juvenil s’enfila per sobre del 50% i les condicions de la ja poca oferta de treball són precàries. El jovent de classe treballadora tenim cada cop més dificultats per accedir a un habitatge propi i a l’educació pública superior. Aquestes condicions impedeixen el nostre lliure desenvolupament, així com la nostra emancipació que s’endarrereix inexorablement.

L’organització del jovent català davant aquesta cruïlla històrica ha estat gairebé nul·la, per la qual cosa, no s’ha pogut incidir amb cap discurs juvenil nítidament rupturista i anticapitalista. Tampoc s’ha desenvolupat cap tasca real de conscienciació de classe, de gènere i nacional al jovent no organitzat que ha  participat de les mobilitzacions populars per la independència.

Així doncs, les assemblees i col·lectius juvenils sota-signants entenem que cal posar remei a aquesta mancança i, des de la humilitat de la nostra praxi diària i després de reflexionar sobre l’estat de la qüestió, donem el tret de sortida a la campanya “Des de tots els racons, el jovent en lluita” que culminarà amb la creació d’una nova coordinadora juvenil. Així, amb la consciència del moment històric en què trobem i amb l’objectiu de contribuir a l’alliberament nacional i social del Poble català, afirmem:

  • Que el jovent català ens hem d’organitzar en assemblees de joves locals per lluitar per les reivindicacions juvenils i per la llibertat nacional i social del nostre poble.
  • Que s’ha d’acabar amb l’estat actual de dispersió de les assemblees locals i comarcals de jovent independentista i revolucionari.
  • Que s’ha de construir un espai nacional de coordinació entre aquestes assemblees de joves on compartir anàlisi, recursos, experiència i formació, i engegar una acció política nacional compartida amb l’objectiu de sumar esforços per culminar el procés d’independència i de construcció de la República Catalana. Sempre amb un discurs de classe i de gènere que avanci cap a l’objectiu estratègic del socialisme.
  • Que l’acció política local és prioritària i s’ha de veure reforçada per aquesta coordinació nacional urgent.
  • Que la coordinació política a nivell nacional ha de servir per sumar esforços per desenvolupar la proposta política de la Unitat Popular. Pensem, així, que la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) és la seva expressió més consolidada i que cal reforçar.

Per tot això, les organitzacions sota-signants fem una crida al jovent català a organitzar-se en assemblees de joves locals i a adherir-se a la construcció d’aquest espai de referència juvenil d’esquerres i independentista contribuint així al seu desplegament i creixement.

Des de tots els racons, el jovent en lluita!

Vilada (Berguedà), Països Catalans, 5 de setembre de 2015.

Assemblea de Joves Independentistes de Cerdanyola

Assemblea de Joves Independentistes de Sants

L’Espurna – Assemblea de Joves Independentistes de Badalona

Joves per la Terra (Col·lectiu de l’Alt Maresme)

Amb el suport i la col·laboració de joves del Berguedà

Logos fundacionals junts

cartell coordinadora presentació_definitiu