[Comunicat] El racisme creix a Pineda de mar

ANTIFA JXT

COMUNICAT DE JOVES PER LA TERRA SOBRE ELS FETS SUCCEÏTS DURANT EL PLE MUNICIPAL DE L’AJUNTAMENT DE PINEDA DE MAR EL DIJOUS 26 DE MAIG EN RELACIÓ A LA CONSTRUCCIÓ D’UN CENTRE DE CULTE

 

Dijous 26 de maig es va celebrar a l’Ajuntament de Pineda el ple municipal amb una gran expectació. La sala es va omplir de gom a gom davant la polèmica per la ubicació del centre de culte que per part de la comunitat musulmana de Pineda es vol construir al barri del Carme.

El mateix dijous 26 al matí, Ràdio Pineda informava d’un acord de negociació entre l’Associació de Veïns de Can Bel, l’Associació de Veïns del Carme, l’Associació de Veïns de Bellamar, l’Associació Islàmica del Carme i l’Ajuntament de Pineda de Mar. S’acordà formar una taula de negociació entre els diferents agents per tal de treballar i trobar una solució al conflicte en el termini d’un mes. Alhora es pacta l’aturada de qualsevol tipus d’agitació i l’Ajuntament es compromet a encapçalar els treballs per buscar alternatives d’ubicació.

 

Davant tots aquests fets, Joves per la Terra – Col·lectiu de l’Alt Maresme volem exposar:

 

1- Que celebrem la creació de la taula de negociació com a mitjà per solucionar la problemàtica existent i per arribar a un acord que permeti la llibertat de culte als veïns i veïnes del barri del Carme i de Pineda.

2- Que no entenem que l’Ajuntament de Pineda hagi de cercar alternatives d’ubicació de la futura mesquita si l’Associació Islàmica del Carme té tota la documentació necessària per a construir un centre de culte. Creiem que l’Ajuntament no pot sucumbir a les exigències d’un grup que rebutja la llibertat de culte d’una part nombrosa de la ciutadania de Pineda. El paper que ha de fer l’Ajuntament és el de protegir aquells ciutadans que legítimament volen tenir un espai on practicar la seva religió i que per prejudicis i estigmes socials se’ls ha vetat tenir-lo.

3- Que segons l’acord de dijous dia 26 de maig, les parts es comprometen a suspendre immediatament i durant el termini indicat d’un mes tota activitat de protesta, recollida de signatures i altres actuacions programades i anunciades de mobilització veïnal i presència en actes municipals. En aquest sentit volem deixar palès que tan sols l’Associació de Veïns de Can Bel ha estat activa contra el col·lectiu islàmic i ha dut una campanya aferrissada per a evitar la construcció del centre de culte, per tant aquest punt va dirigit exclusivament a l’AV Can Bel.

Alhora, constatem que l’AV de Can Bel, l’AV del Carme i l’AV de Bellamar, en menys d’un dia ja han incomplert aquest punt. La convocatòria d’assistència al ple de dijous 26 de maig no va ser desconvocada. És evident que a un ple hi pot assistir qualsevol ciutadà, però l’assistència dels presidents de les diferents associacions de veïns i el fet de no desconvocar l’acció mostra que ni tan sols els sota signants de l’acord tenen intenció real d’arribar a cap solució que no passi perquè s’accepti el seu posicionament.

En canvi, si bé van assistir al ple alguns membres de l’Associació Islàmica del Carme, els representants i sota signants de l’acord es van abstenir d’anar-hi, conscients que així podrien evitar dificultar el procés de negociació que s’havia obert aquell mateix dia.

4- Que som favorables a la moció presentada per Pineda Sí Pot durant el ple de dijous 26 de maig, en què s’insta a la negociació entre les diferents parts per a cercar una solució que sigui favorable per a tot el veïnat del barri. Alhora volem remarcar que hem trobat a faltar que la moció no presentés una condemna ferma de les actituds xenòfobes, racistes i classistes que hem viscut aquestes últimes setmanes. S’ha evitat en tot moment per part de tots els partits polítics presents al ple esmentar aquest rerefons racista que existeix dintre del moviment contra la construcció de la mesquita amb “l’excusa” de no voler polaritzar el discurs, però alhora molt condicionat per la presència d’un nombrós públic afí al posicionament de l’AV de Can Bel.

5- Que rebutgem rotundament les declaracions fetes pel regidor del Partit Popular de Pineda, Diego Sànchez Simón, durant la seva intervenció sobre la moció. Tots els partits polítics i associacions van declarar la seva voluntat de donar una oportunitat a la negociació per a arribar a un consens, però el regidor del PP, amb el suport moral que li donava l’èxit de convocatòria de l’AV de Can Bel, va fer un discurs completament contrari al diàleg i a la negociació i va intentar polaritzar encara més els posicionaments, tot arribant a mostrar intolerància i humiliació al col·lectiu islàmic. Diego Sànchez va presentar l’AV Can Bel com a víctima quan en realitat és l’Associació Islàmica del Carme qui no pot exercir lliurement el seu dret a culte a causa de la mobilització d’un sector amb un argumentari xenòfob, racista i intolerant.

Joves per la Terra desitgem que el resultat de les negociacions siguin plenament satisfactòries per al conjunt de veïns i veïnes del poble. Alhora, demanem que l’acord al qual es pugui arribar no contingui cap tipus de rebaixa dels drets fonamentals que tenen totes les persones, com ho és la llibertat de culte.

Amb tot, Joves per la Terra com a col·lectiu de joves antifeixistes i antiracistes de l’Alt Maresme, creiem que Pineda de Mar i el conjunt de pobles del nord de la comarca mostren nombroses dificultats relacionades amb la convivència multicultural. És per aquest motiu que, independentment del desenllaç de les negociacions, continuarem treballant per a eradicar qualsevol tipus d’actitud racista, feixista o classista als nostres barris i pobles.

Joves per la Terra – Col·lectiu de l’Alt Maresme

Pineda de Mar

Maig de 2016